Zorg

Begeleid Wonen en Werken traject

Deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken traject (24-uurs zorg) wonen beschermd in een moderne chalet of woonark op Landgoed De 4 Elementen in Stroobos. Het doel van dit traject is ontwikkeling met oog op zelfstandigheid.

De 4 Elementen biedt begeleiding bij wonen en werken voor mensen v.a. 16 jaar. De meeste deelnemers van onze zorgtrajecten hebben een vorm van autisme, AD(H)D en/of een licht verstandelijke of psychische beperking. Op basis van jouw hulpvraag maken we een passend begeleidingsplan, maar in de groep ben je ‘gewoon’ jezelf. Een collega, teamlid en vriend.

Ons hele team bestaat, naast deelnemers van de zorgtrajecten, uit begeleiders, gidsen, vrijwilligers, mensen die re-integreren en studenten. Allemaal mensen met een andere achtergrond, leeftijd en (leer)doelen. Iedereen is gelijk. Zo leren we samen, van én met elkaar.

Iedereen heeft talenten; dingen waar je heel goed in bent en die je heel leuk vindt om te doen. Binnen het Begeleid Werken traject ontdekken en ontwikkelen we die talenten.

Deze ontwikkeling vindt plaats binnen Praktijk Academie De 4 Elementen. Dit is een vernieuwende leeromgeving waarbinnen in de praktijk een vak wordt geleerd onder leiding van professionals. Voor behaalde vaardigheden krijg je een stempel in je D4E paspoort. Met dit paspoort (een soort diploma) kun je laten zien wat je hebt gedaan en hoe je dat hebt gedaan.

Lees meer over de Praktijk Academie

Op ons landgoed in Stroobos wonen onze deelnemers zelfstandig (met ondersteuning) in een chalet of woonark. Deze woningen hebben allemaal een eigen keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamer.

Dit is een veilige omgeving om je in terug te trekken maar ook om familie of vrienden in te ontvangen. Dit heeft veel voordelen, maar vraagt ook veel verantwoordelijkheid.

Lees de blog:

Vanuit Praktijk Academie De 4 Elementen zijn deelnemers van het Begeleid Werken traject werkzaam in diverse diensten. Voorbeelden zijn:

  • Groenvoorziening
  • Houtbewerking
  • Bouw
  • Horeca
  • Lassen
  • Schilderen
  • Facilitaire dienst
  • Magazijn/Inkoop
  • Recreatie (camping en haven)

Als je nog niet weet wat je leuk vindt, dan kom je daar dus snel genoeg achter.

Iedere deelnemer krijgt een aanspreekpunt. Dit is iemand die samen met jou kijkt naar de toekomst, maar ook naar hoe het nu met je gaat. Samen worden doelen en plannen gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld doelen op gebied van wonen, werken, financiën of sociale contacten. Het hoofddoel is altijd het vergroten van de zelfstandigheid.

Een aanspreekpunt is een vertrouwenspersoon. Iemand om op terug te vallen en een klankbord bij iedere vraag. Samen wordt een sterk team gevormd.

Hoewel iedereen een eigen woonruimte heeft, vinden er dagelijks groepsmomenten plaats. Deelnemers die niet zelfstandig koken eten bijvoorbeeld mee in de groep. Daarnaast wordt op werkdagen gezamenlijk koffiepauze gehouden.

Regelmatig wordt er een groepsactiviteit georganiseerd in het weekend. Dan gaan we met elkaar iets leuks doen.

Als team hebben we ontzettend veel lol. Daarnaast werken we hard en leren we veel van elkaar. Daarom vinden we het belangrijk dat nieuwe collega’s goed in ons team passen. Dit betekent dat jij:

  • Je graag wilt ontwikkelen
  • Open staat voor tips en instructies aanneemt
  • Zin hebt om aan de slag te gaan

Lijkt het je leuk om bij ons een vak te leren of wil je meer informatie?

Neem contact op

Locatie Stroobos (v.a. 18 jaar):
– Diverse werkplekken

 

Op dit moment zijn al onze woonplekken vol. Wij kunnen weinig zeggen over de lengte van de wachtlijst. Wij willen u vragen om, bij interesse, contact met ons op te nemen over het meest recente aanbod.

Begeleid wonen bij De 4 Elementen kan gefinancierd worden met PGB en ZiN (WMO, WLZ v.a. VG4, WLZ ggz).

Landgoed Stroobos

Zelfstandig wonen met begeleiding
Meer informatie
Begeleiding op onder meer

De 8 leefgebieden

Ontwikkeling en begeleiding vindt plaats op basis ‘De 8 Leefgebieden. Acht gebieden die samen de basis vormen voor zelfstandigheid. 

Vormgeven van relaties

Op goede wijze omgaan met gezin (van herkomst), partnerrelaties en vrienden.

Participeren in onderwijs of werk

Kennis en vaardigheden opdoen, beroep uit kunnen oefenen en keuzes maken t.a.v. werk.

Invulling van vrije tijd

Het ondernemen van activiteiten en het zinvol doorbrengen van tijd waarin geen verplichtingen zijn.

Creëren en onderhouden van een eigen woon- en leefsituatie

Een plek creëren waar jij je thuis voelt en deze onderhouden. In goede harmonie omgaan met buren en/of mede-bewoners.

Omgaan met autoriteiten en instanties

Accepteren dat er instanties en personen zijn die instructies kunnen geven die je moet opvolgen.

Zorg dragen voor gezondheid en uiterlijke verzorging

Werken aan een goede lichamelijke conditie, gezonde voeding en het vermijden van overmatige risico’s zoals alcohol en drugs.

Opbouwen en onderhouden van sociale contacten

Contacten leggen en onderhouden, oog hebben voor wat contacten op kunnen leveren, openstellen voor vriendschap. Leren vertrouwen.

Vormgeven aan intimiteit en seksualiteit

Ontdekken wat mogelijkheden en wensen zijn in intieme relaties.

Aanmelden voor een zorgtraject? 

Leuk dat je onderdeel van ons team wilt worden! Download op de contactpagina het aanmeldformulier en stuur het ingevuld terug via het contactformulier of naar info@de4elementen.nl

Contact

Klachten

Bent u ergens ontevreden over, of heeft u een klacht over onze zorg? We gaan graag met u in gesprek en opzoek naar een oplossing. Wilt of kunt u de klacht niet bespreekbaar maken met ons, of wenst u onafhankelijke ondersteuning hierbij, dan kunt u contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. Klachtenportaal Zorg is een externe organisatie waar we zijn aangesloten om onvrede en klachten over onze zorg te helpen oplossen.

Heeft u uw klacht of onvrede opgestuurd, dan beoordeelt Klachtenportaal Zorg of deze voldoet aan de voorwaarden deze in behandeling te nemen en welke procedure erbij past. Als er informatie ontbreekt of onduidelijk is, nemen zij contact met u op om het volledig te maken en ervoor te zorgen dat de klachtenprocedure goed opgestart wordt.

Wilt u advies over hoe u om kunt gaan met een situatie waar u ontevreden over bent? Ook dan kunt u contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. U start dan nog geen procedure op.

Geef u klacht door met het klachtenformulier op de website van Klachtenportaal Zorg. U kunt ook een email sturen naar info@klachtenportaalzorg.nl. Weet u niet welke klachtenprocedure voor u geldt? Ook daar kan Klachtenprocedure Zorg u mee helpen.

Het doel blijft het oplossen van onvrede en klachten.